HOMEPAGE LEREN LOSLATEN
Stap 2
Wat moet jij allemaal van jezelf?
VIDEO: Hoe komt het dat je je gestrest voelt?
Wat zijn jouw regels?
We hebben dus 50.000 gedachten per dag. Eén van de valkuilen van onze gedachten is dat we veel moeten van onszelf. Hoge eisen stellen aan ons eigen gedrag. Op deze manier proberen we grip te behouden op onze innerlijke wereld. Als perfectionist wil je graag controle en voorspelbaarheid, dat geeft een gevoel van veiligheid. Alleen soms lukt het niet om aan die regels te voldoen. Of andere mensen houden zich niet aan wat jij vindt dat de regel is.
Stel: jij vindt het belangrijk om altijd keurig stipt op tijd op je werk te zijn. En je collega komt standaard 5 minuten te laat. Dan kun je je enorm ergeren aan iemand die de regels, joúw regels, aan d’r laars lapt. Want ja, zo hoort dat toch niet?
Iedere keer als er een regel wordt overtreden voel je je rot of erger je je aan jezelf of aan een ander. Je verstand legt jou en je omgeving dus hoge eisen op. Dat kan voor veel frustratie zorgen, zeker als het niet lukt om én de was te doen én nog het hele huis schoon te moeten hebben voordat de kinderen thuis komen of voordat je naar je werk gaat. Dat kan je behoorlijk veel energie kosten, altijd maar dat luisteren naar je verstand, altijd maar dat luisteren naar je ‘moetens’.
Wat zijn de manieren waarop je jezelf, je omgeving, je gedachten en je gevoelens probeert te controleren?
Voorbeelden die je misschien kunnen helpen zijn:
- ik moet alles goed doen
- ik moet het oplossen
- Ik moet mijn afspraken nakomen
- Ik moet spontaan doen tegen iedereen, ik mag niet laten zien dat ik onzeker ben
- Ik moet een schoon en opgeruimd huis hebben
- Ik moet mijn werk netjes achterlaten en goed uitvoeren
Deze regels komen ergens vandaan. Veel eisen heb je als voorschriften van je ouders of belangrijke anderen uit je omgeving meegekregen. Je neemt zo automatisch over. Vandaag gaan we hier eens bij stil staan.
Welke geboden en verboden herken jij van je ouders?
- Sterk zijn, doorzetten, aanpakken, ook als het tegenzit
- Doe alles zo goed mogelijk
- Sta voor iedereen klaar
- Kleed je netjes aan als je op bezoek gaat
- Maak geen fouten
- Niet huilen
- Niet zeuren, er zijn mensen die het moeilijker hebben dan jij
- Niet zo opvallen, doe maar normaal
Regels steken elkaar aan. Als je je huis loopt op te ruimen, dan zie je ongetwijfeld iets wat net nog even schoon gemaakt kan worden, want ook alles moet schoon zijn. Of je bent dingetjes in je huis of op je werk aan het rechtleggen en voor je het weet ben je die kast opnieuw aan het inrichten want dat ligt niet netjes genoeg.
Hoe vaker je regels hanteert, hoe meer je volgens die regels gaat leven. En steek je er dus ook meer energie in.
VIDEO: Hoe je moeten kunt loslaten
Ga nu naar opdracht 3 van deze les.
Afstand nemen van je moet-regels
Denk eens aan het woord citroen. Stel je eens voor dat je in een schijfje citroen bijt. Of dat je een slok koud water neemt en dat je voelt hoe dat water door je slokdarm naar beneden stroomt.
Waarschijnlijk voelde je bij het lezen van bovenstaande wel even iets gebeuren in je mond of je gehemelte. Misschien ging je onbewust even slikken of voelde je dat er speeksel werd aangemaakt.
Dat is hoe krachtig de hersenen werken. Een paar woorden zijn in staat om een daadwerkelijke reactie in je lichaam op te roepen. En gedachten zijn niets anders dan woorden in je hoofd, die op dezelfde manier allerlei emoties en sensaties oproepen. En omdat onze gedachten zo krachtig werken kunnen we samenvallen met onze gedachten. Dan nemen we ze voor waar aan. De gedachte wordt dan realiteit, we nemen de gedachte automatisch als waar aan.
In oefening 4 ga je aan de slag om afstand te creëren tussen jou en je gedachten.
Zet hem op! Dit is een hele belangrijke oefening waar je veel aan gaat hebben.
VIDEO: Hoe komt het dat we zoveel moeten?