HOMEPAGE LEREN LOSLATEN
Stap 12
Alles of Niets?
Hoe realistisch is alles of niets?
Vaak is ‘alles of niet-denken’ de basis van een perfectionistische houding. Maar hoe realistisch is dat? Ken je iemand die altijd ontspannen en zelfverzekerd is en zich nooit een keer rot voelt? Of bij wie altijd alles goed gaat? Nee, dat is niet realistisch. Toch denken we vaak in dergelijke alles of niets termen als het ons zelf aangaat.
Hoe kun je je ‘alles of niets’ gedachten veranderen in gedachten die meer overeenstemmen met de realiteit:
Alles of niets denken:’Wat een rotdag”.
Realistische gedachte: ‘er zijn vandaag een paar vervelende dingen gebeurd. Maar het was niet rampzalig en niet alles is misgegaan.
Alles of niets denken:”ik heb het eten vandaag verprutst”.
Realistische gedachte:“deze maaltijd was niet echt geweldig maar het was wel te eten.
Alles of niets denken:”ik ben te oud”
Realistische gedachte:“te oud voor wat? te oud om plezier te hebben? Nee. Te oud om leuke dingen te kunnen doen? Nee. Te oud om vrienden te hebben? Nee. Te oud om liefde te ontvangen of te geven? Nee. Te oud om met zinvolle dingen bezig te zijn? Nee. Dus waar ben ik nu eigenlijk te oud voor?
Alles of niets denken:”niemand houdt van me”
Realistische gedachte:”ik heb genoeg vrienden en familie. Af en toe heb ik meer behoefte aan liefde. Als ik meer liefde wil kan ik werken om dat doel te bereiken.
Alles of niets denken:”ik ben een mislukkeling”.
Realistische gedachte: “net zoals bij andere mensen zijn sommige dingen me wel gelukt en zijn andere dingen me niet gelukt”
Alles of niets denken:”mijn carrière is over zijn hoogtepunt heen.
Realistische gedachte: ik kan niet zoveel meer als toen ik jong was. Maar ik kan nog steeds creatief en productief zijn. Dus waarom zou ik niet van mijn werk genieten?’
Alles of niets denken:”mijn presentatie was een flop”
Realistische gedachte:“het was misschien niet de beste lezing die ik ooit gegeven heb. Deze lezing was beneden mijn gemiddelde. Maar ik heb sommige punten over het voetlicht kunnen brengen. Ik kan eraan werken om mijn volgende lezingen te verbeteren. Het is nu eenmaal zo dat de ene helft van mijn lezingen beneden mijn gemiddelde zal uitkomen en de andere helft boven mijn gemiddelde.
Zie je het verschil?
VIDEO: Je alles of niets gedachten op afstand houden