HOMEPAGE LEREN LOSLATEN

Stap 1

Hoe leer jij?

Richt je op het proces, niet het resultaat

Wat vind je van de titel ‘Leren loslaten’ ? Als t goed is heeft deze titel jou getriggerd, want je bent in dit programma. Omdat je graag successen en resultaten behaalt en je dus vooral bezig bent met controle te houden over van alles.

  • Ben je iemand die meteen resultaat wilt zien?
  • Ben je iemand bij wie het meteen perfect moet gaan?

Laten we eerst eens stil staan bij hoe jij leert. Ben je geneigd om als een gek door deze oefeningen heen te bladeren en wil je ze liever vandaag dan morgen állemaal af hebben? En dat het liefst zónder te oefenen?

  • Of kun je vertragen, de tijd nemen om het niet alleen verstandelijk te begrijpen maar ook emotioneel?
  • Kun je meer oog hebben voor kleine stappen?
  • Kun je toestaan dat je je ontwikkelt?

Herken je een terugkerend patroon wat betreft leren in je leven, automatische reacties?

De eerste stap is je hier van bewust te worden.

En dat is precies waar deze les over gaat.

VIDEO: Stap voor stap is moeilijk

Je doelen SMART formuleren

De kans op deze voldoening is groter naarmate je de uitvoering in meerdere stappen opdeelt en je per stap aparte doelen opstelt. Je hebt de meeste kans om deze doelen te bereiken en je hierover voldaan te voelen als je doelen haalbaar zijn en specifiek.

Gebruik deze SMART regel om te checken of jouw doel haalbaar en realistisch zijn:

De S van Specifiek: Wat ga je precies doen? Bijvoorbeeld: Ik ga deze week 2 opdrachten doen.

De M van Meetbaar: Wanneer heb je het doel bereikt? Als je de opdracht af hebt en je je ervan bewust bent geworden. En dat merk je bijvoorbeeld doordat je eerst stopt en nadenkt voordat je handelt. In plaats van automatisch zonder nadenken te handelen. Iets is ook meetbaar als je je anders hebt gedragen dan voorheen. Je hebt dus écht iets anders gedaan en dat heb je gemerkt. Je zou het dus ook wel “Merkbaar” kunnen noemen.

De A van Acceptabel: Je doel moet acceptabel zijn. Is het voor jou haalbaar? Is de stap klein genoeg? Of heb je eigenlijk al een doel geformuleerd waarbij je al bijna bij het eindresultaat bent?

De R van Realistisch: Kun je je doel uitvoeren in de praktijk? Is het realistisch om te zeggen dat je deze week bijvoorbeeld twee opdrachten gaat doen als je hele week al volgepland staat? Of doe je de opdrachten verdeeld over je vrije ochtend/middag/avond, zodat je er echt tijd voor hebt?

De T van Tijdsgebonden: Wanneer wil je het doel bereikt hebben? Binnen 1 week of 2 weken of 3. Je zou ook nog kunnen zeggen: ik ga het doel op dinsdag, deze week, uitvoeren.

Je kunt je ook heel simpel afvragen: WAT GA IK WANNEER, EVENTUEEL MET WIE WAAR EN HOE DOEN?

VIDEO: Hoe je voorkomt dat je teleurgesteld raakt in het niet behalen van je doelen

Ga nu naar opdracht 1

Download hier opdracht 1

Weet jij hoe je van A naar B bent gekomen?

Hoe vaak heb je niet, dat als je op de fiets zit, dat je dan helemaal niet meer weet hoe je van A naar B gekomen bent? Je was dan waarschijnlijk zó in gedachten verzonken wat je op B gaat doen of op A hebt gedaan, dat je niet eens kan navertellen wat je op de fiets allemaal hebt ‘meegemaakt’. Het is belangrijk om te leren om in het hier en nu te zijn. Dat doe je door je bewust te zijn van wat er nú is. Wat je nu hoort, voelt of ziet, of ruikt.

Om dit te leren begin je met de registratie oefening (oefening 2).

Download hier opdracht 2

Naar de volgende les >

Scroll naar boven