HOMEPAGE LEREN LOSLATEN

Stap 13

Durf je kwetsbaar op te stellen!

Een stukje meer menselijkheid tonen

Verbergen dat er iets fout is gegaan op je werk. De schone schijn ophouden naar de buitenwereld als je een rot dag hebt. Hoe gaat t? En dan heel hard ‘ja goed!’ roepen. Terwijl dat helemaal niet zo is. Je hebt het eigenlijk te druk maar kostte wat kost blijf je alles zelf doen. Zodat je kan laten zien dat je het allemaal onder controle hebt.

Wat vermijden we als we fouten of negatieve gevoelens willen verbergen voor anderen? Juist. We vermijden ons kwetsbaar op te stellen. Hulp vragen? Nee hoor, geen haar op mijn hoofd die daar aan dacht. Want ik ‘moest’ het allemaal toch zelf kunnen? Laten zien dat ik het allemaal best zelf goed kan regelen en op orde kan hebben. Maar jeetje, dat ging wel ten koste van mezelf. Ik blééf rennen. Als mijn schoonmoeder op mijn zoontje pastte, wilde ik haar niet belasten met de vraag om het eten te maken. Want dat vond ik onnodig. Ik heb toch zelf niets aan m’n handen? Totdat het op een dag niet anders kon. Ik had een spoed afspraak en mijn man was ook later. Toen ik thuis kwam stond het eten klaar. En wat was dát een opluchting. Mijn schoonmoeder vond het niet meer dan normaal, maakte er totaal geen punt van. Ik ging dus ervaren hoe fijn het kan zijn om hulp te vragen. Hoe veel meer ‘lucht’ je dan zelf krijgt. Ik werd niet veroordeeld én het eten stond klaar. Ik kon zo aan tafel, wat een luxe! Dat was echt een eye-opener.

Zo geldt dat ook voor fouten durven maken. Als je een fout maakt en je probeert deze fout krampachtig te verbergen, dan kost je dat veel spanning en energie. Je blíjft ermee bezig. Net als persé zelf willen koken, zoals ik deed. Wat kun je anders doen? Ja, je raadt het al. Voor je fouten uit durven komen! En je dus kwetsbaar opstellen.

Als je praat over je onzekerheden of fouten, dan stel je anderen in staat om je suggesties te geven en je te helpen. Durf op te komen voor jezelf, je hebt ook het recht om fou­ten te maken, dat maakt je allemaal menselijk.  Je zult je dan ook minder hoeven op te winden of jezelf te hoeven verdedigen als anderen  je ‘­betrappen’ op een fout of onvolko­menheid.  Als een ander teleurgesteld is om­dat je fouten durft te maken is dat vaak een gevolg van zijn/haar eigen gemoedstoestand of irrationele denkpatroon.  Kri­tiek en af­keu­ring zijn vervelend, maar als je dat vervelende gevoel leert toestaan, dan zul je merken dat dat gevoel vanzelf weer over gaat. En dat het sneller overgaat als je het toestaat, dan dat je het probeert te vermijden. Dan blijft je er juist mee bezig.

Een voorbeeld

Marianne werkt bij een zorginstelling voor ouderen en komt er vlak voor de open inloop achter dat ze te weinig menu’s heeft besteld voor de het eetcafé voor ouderen die middag. Ze besluit haar fout niet te verbergen voor haar leidinggevende en collega’s, maar er over te praten en na te gaan hoe zij nu over haar denken. Ze moest wel even heel erg slikken en voelde veel onrust en ongemak. De zenuwen gierden door haar keel. Maar ze was bereid om die emoties te verdragen zodat ze zich, nadat ze het gezegd had, uiteindelijk vrij en ontspannen kon voelen.

‘Mijn leidinggevende reageerde aanvankelijk geschrokken, maar toonde wel begrip voor het feit dat ik een fout had gemaakt. Zij stelde voor met de collega’s te bespreken hoe we deze fout het beste kunnen herstellen.

De meeste collega’s vonden het niet erg, sommigen zeiden dat ze het bestelsysteem ook lastig vonden. Eén collega heeft me een paar dagen geplaagd met deze vergissing, maar ik het me er met door van de wijs brengen. Ik mag fouten maken en ik kan er niets aan doen dat zij zo kinderachtig op mijn bekentenis reageert, waarschijnlijk zou zij er zelf niet voor uit durven komen. Uiteindelijk was ik zeer opgelucht dat ik over mijn fout had gepraat.  Er viel een last van mijn schouders en ik werk nu minder gespannen’

Hoe stel je je kwetsbaar op?

Als je je kwetsbaar gaat opstellen, dan zul je ongetwijfeld allerlei emoties voelen die je eigenlijk liever wilt vermijden. Schuldgevoel, angst, twijfel, spanning. En dat wil je liever niet. Om jezelf te trainen om die emoties toe te staan, kun je deze Mp3 oefening doen. Je kunt deze het beste elke dag een keer oefenen. Dan train je je hersenen in het anders omgaan met deze emoties. In plaats van ze te vermijden (je niet kwetsbaar opstellen, het allemaal maar zelf doen) ga je je blootstellen aan dit gevoel en dit gevoel toestaan.

Ook hier gelden weer de korte en lange termijn effecten.

Als je kwetsbaar gaat opstellen dan voel je je op:

KORTE TERMIJN: spanning, schuldgevoel, angst, etc.

LANGE TERMIJN: rust, want je hebt het overleefd. Het is gelukt, en het viel allemaal best mee.

Als je je niet kwetsbaar opstelt, dan voel je je op:

KORTE TERMIJN: goed, voldaan. Het is gelukt de fout te verbergen.

LANGE TERMIJN: gespannen, onrustig, want je blijft er mee bezig.

Dit is misschien wel het allermoeilijkste. Maar ook hier geldt: ervaring is de grootste leermeester. Zodra je dit een paar keer hebt ervaren, ga de voordelen ervan inzien op de lange termijn.

Veel succes, je kan het!

Download hier opdracht 16

Naar de volgende les >

Scroll naar boven