HOMEPAGE LEREN LOSLATEN
Stap 15
BONUS Masterclass Acceptatie: de kunst zit ‘m in het loslaten
Loslaten van boosheid
Je kent het vast wel: je ergert je mateloos aan het gedrag van een collega, buurvrouw, kennis of misschien wel van je echtgenoot. Wat speelt nu een rol in die boosheid of ergenis die je voelt ten opzichte van de ander?
Bij boos zijn op een ander spelen twee elementen een rol:
- Het gedrag van de ander
- Jouw eisen aan het gedrag van de ander
Je wilt dus dat de ander zijn gedrag verbetert en zijn gedrag aanpast aan jouw eisen. Hoe hoger de eis die je stelt en/of hoe minder het gedrag van de ander daaraan voldoet, hoe bozer je wordt.
Er zijn twee dingen die je kunt doen:
- Proberen het gedrag van de ander te verbeteren
- Je eigen hoge eisen verlagen
Er is alleen 1 probleem bij nr. 1. Want hoe verander je het gedrag van de ander? Onderzoek toont aan dat slechts 10% van de mens te veranderen is, en dan alleen als diegene heel gemotiveerd is. Als je boos op iemand bent, ga je er dus meestal ten onrechte vanuit dat die ander ervoor kan kiezen om het anders te doen. En dat die ander het anders wíl doen. Iemand gaat pas veranderen als hij of zij dat zelf wilt. Als hij of zij daar zelf noodzaak toe ziet.
Bijvoorbeeld: familie en vrienden van een alcoholist hebben jaren tegen de alcoholist geroepen: ‘Stop met drinken, het wordt je ondergang!’. En al die tijd bleven zijn vrouw en kinderen bij hem en was er dus geen motivatie om te veranderen. Totdat zijn vrouw en kinderen vertrokken en hij zijn werk kwijt raakte. Daarna zijn huis en bezittingen. En hij onder dakloos onder een brug eindigde. Toén pas was hij gemotiveerd om te veranderen. Omdat hij zo erg aan de grond zat.
Nu is dit misschien een beetje een overdreven voorbeeld. De boodschap is: over het algemeen zijn mensen pas gemotiveerd om te veranderen als hun iets erg overkomt. En dan nóg kunnen ze het niet in 1 keer anders doen. Dat is, net als jij nu doormaakt, een proces van verandering, een training. En dat kost tijd. Je hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan nieuw gedrag. Zie ook de video van Eye Opener Challenge.
Nu blijft de tweede oplossing over: je eigen (te) hoge eis verlagen. Als je probeert de andere meer te accepteren zoals hij of zij is, word je minder vaak boos. Natuurlijk zijn er situaties waarin anderen heel ver over jouw eis of grens heen gaan. Boos worden lijkt dan onvermijdelijk, maar probeer toch om een woede-uitbarsting te voorkomen. Zeg liever assertief, kalm en duidelijk wat je wél wilt.
Voor wie toch iets wil veranderen bij de ander: als iets niet lukt, hebben we de neiging meer ons best te doen, steeds meer energie ergens in te steken. Je gaat bijvoorbeeld harder en vaker tegen je kind schreeuwen dat hij aan tafel moet komen. Meer van hetzelfde helpt echter niet als strategie. Probeer een bepaalde tactiek maximaal drie keer. Dus als je partner na een paar maal vragen zijn (of haar) vuile was nog niet in de wasmand gooit, is het echt tijd om iets anders te proberen. Want als jij een andere actie uitzet, krijg je hoogstwaarschijnlijk ook een andere reactie. Het is ACTIE REACTIE. Je verandert iemand dan niet, maar je krijgt wel een andere reactie.
Dus de tips om minder snel boos te worden en je eisen ten opzichte van de ander los te laten:
* Verlaag je (te) hoge eisen.
* Oefen in kalm en assertief reageren.
* Accepteer mensen zoals ze zijn.
* Stop na drie keer vragen en probeer iets anders.
Bekijk de video hieronder.
VIDEO: Acceptatie van negatief gedrag van de ander
VIDEO: Je hersenen willen niet zomaar veranderen, dus de hersenen van een ander ook niet
Acceptatie van je eigen negatieve emoties
Stel je eens voor dat je een groot feest organiseert voor de hele familie. Iedereen van de familie is uitgenodigd, ook Oom Jan. Oom Jan is altijd nadrukkelijk aanwezig, je vindt hem ronduit vervelend. Hij praat altijd met zijn mond vol, en alleen maar over zichzelf. Hij eet al het eten op en is ronduit asociaal. Hij praat hard en stinkt uit zijn mond. Hij vertelt iedereen over vroeger, tot vervelens toe. Oom Jan weet het altijd als er feestjes zijn en komt altijd spontaan binnenvallen.
Hoe ga je met deze situatie om? Je wilt niet dat Oom Jan komt, en je maakt er dagen van tevoren al druk over. Op de avond zelf houd je de voordeur in de gaten en let je voortdurend op of Oom Jan al in aantocht is. Wanneer hij eindelijk verschijnt, laat hij zich niet wegsturen. Eenmaal binnen loop je achter hem aan om te zorgen dat hij zich gedraagt. Je probeert hem duidelijk te maken wat de regels zijn, maar tevergeefs. Oom Jan doet toch wat hij precies wil. Hij valt mensen lastig en eet al het eten op.
Je kunt nu twee dingen doen. Je kunt je blijven ergeren aan Oom Jan. Je kunt bezig blijft met hem te controleren. Je kunt zowel de voorpret als het feest zelf door hem laten verzieken. Maar dan kun je niet ontspannen toeleven naar het feestje en niet genieten van je feest op het moment zelf. Je bent vooral bezig met het beheersen en controleren van de situatie.
Je kunt ook besluiten het los te laten. Als hij komt, dan komt hij maar. De gasten moeten zelf maar met hem opgaan. Het is niet aan jou om dit voor ze op te lossen. Je richt je aandacht op je feestje en op de mensen die je leuk vindt. Wat is dan het effect? Je geniet van je feest én je stoort je af en toe aan oom Jan.
Dit is een metafoor. Waar denk je dat Oom Jan voor staat in jou leven? En waar denk je dat het feest voor staat?
Oom Jan staat voor alles negatieve gevoelens en emoties waar je je tegen verzet in je leven. Die je niet wil ervaren. Waar je mee aan het vechten bent.
Het feestje staat voor je leven.
Sluit je ogen en laat dit beeld goed op je inwerken.
Wat is je conclusie?
Mindfulness oefening: Kijken naar je denken
Met deze oefening kun je leren toestaan wat er is. Als je onrust voelt of boze gedachten hebt dan ga leren om deze er te laten zijn, te accepteren. Je hoeft ze slechts op te merken. Je hoeft je er niet door te laten meesleuren. Als het je lukt om moeilijke gevoelens of niet helpende gedachten te zien voor wat ze zijn. Namelijk als een gevoel wat weer voorbij gaat of als ‘maar’ een gedachte, dan word je leven en loslaten een stuk makkelijker.
Doe deze oefening iedere dag 1 keer. Veel succes!
VIDEO: Hoe taal van invloed is op acceptatie
Wil je meer leren?
Je bent in deze les al aan de slag gegaan met acceptatie. Als het je lukt om negatieve gedachten of gevoelens er te laten zijn, zonder dat je er door wordt meegesleurd, dan gaat je leven er compleet anders uit zien. Je kunt dan alle pogingen om van je zorgen of problemen af te komen staken. En hoe relaxed is dat?