IMG-20181015-WA0024

Wat is oplossingsgerichte therapie?

In de oplossingsgerichte therapie gaan we op zoek naar je krachten en sterke kanten om een probleem op te lossen. De gesprekken zijn vaak heel plezierig omdat je steeds bezig bent met het nadenken over oplossingen. Je krijgt hoop en inspiratie voor de oplossing van je probleem. We gaan er vanuit dat uitgebreid praten over het probleem niet nodig is om tot oplossingen te komen.

Oplossingsgerichte therapie is toekomstgericht; we nemen de gewenste toekomst situatie als uitgangspunt. We zoeken samen naar kleine haalbare stappen die je kunt maken om de gewenste situatie te bereiken. Daarbij kijken we naar wat er al goed gaat, niet naar wat er fout gaat.

Door te kijken naar de mogelijkheden in plaats van de tekortkomingen zal je merken dat je steeds meer het gevoel krijgt dat je invloed kunt uitoefenen op je eigen leven en dat je anders tegen het probleem aan gaat kijken. Je hebt daarna een goed idee over waar je heen wilt en hoe je dat kan bereiken.

Oplossingsgerichte therapie is vaak kortdurend, daardoor is het een efficiënte manier van werken. Gemiddeld duurt oplossingsgerichte therapie maar vijf sessies. Dit gemiddelde kan natuurlijk naar onder of naar boven uitlopen. Er kunnen meer dan tien sessies nodig zijn, maar je kunt ook al met een enkele sessie voldoende geholpen zijn. Je kunt hier meer lezen over het maken van een afspraak en de werkwijze.

 

Scroll naar boven